Bord med værktøj

TOP 10: Gør det selv-ulykker

10. HÅNDSAV

Det rolige tempo med håndsaven giver åbenbart en falsk tryghed, for den er årligt skyld i over 500 skadestuebesøg.

Heldigvis begrænser skaderne sig ofte til overfladiske skrammer i hånd og fingre. Undgå dem ved at bruge handsker.

 

9. BOREMASKINE

Næsten 50 gange om måneden kommer gør det selv-folk til skade med boremaskiner.

Et typisk eksempel er, at boret griber fat i tøj eller handsker og giver ledbåndsskader på fingrene.

Men også følgeskader af borearbejde skal tages alvorligt: Husk derfor sikkerhedsbriller, der beskytter mod borestøv og flyvende partikler.

 

8. MOTORPLÆNEKLIPPER

600 gange årligt kommer danskere til skade med plæneklippere.

De værste ulykker sker, når folk ikke fjerner tændrørshætten, inden de piller ved kniven, og maskinen pludselig starter.

Skadestuerne beretter om amputationer og svære håndskader, når det er værst, men også om mange ben- og fodskader hos folk, der har slået græs i klipklappere.

 

7. HÆKKEKLIPPER

Mange af hækkeklipperens 600 årlige skader på især hænder og arme skyldes, at sikkerheds-anordningerne er frakoblet.

Brug dem og pas på både dig selv og andre personer i nærheden. Stå stabilt og hold maskinen med begge hænder. Holder du hækkeklipperen skarp, skal du ikke lægge så mange kræfter i, og det mindsker desuden faren for, at klipperen “smutter”

6. RUNDSAV

850 gange om året er rundsaven involveret i ulykker. Det drejer sig i milde tilfælde om dybe snitsår i fingrene og i værste fald om amputerede fingre eller en hel hånd.

Hold derfor hænderne i god afstand fra klingen! Sikkerhedsskjoldet og andre sikringer skal bruges efter hensigten for at minimere risikoen for ulykker.

 

5. HAMMER

Hammeren er sjældent skyld i alvorlige skader. For det meste drejer det sig om blå negle eller sår, der bare skal renses og dækkes med plaster. Alligevel ligger hammeren på en femteplads i statistikken med 900 registrerede tilfælde på årsbasis. Brug derfor en hammer med et godt greb.

 

4. SAKS

900 gange om året er sakse, grensakse eller beskærer-sakse årsag til skader.

Typisk kommer folk til at klippe sig i fingrene eller bliver ramt i øjet af en gren, mens de er ved at beskære fx en busk. Handsker og briller kan afværge de fleste skader.

 

3. VINKELSLIBER

Hvis vinkelsliberen rammer kroppen, kan du få meget alvorlige skader. Patienterne kommer typisk til skadestuen med dybe snitsår, der involverer sener og nerver. Desuden får mange gnister i øjnene. Du må derfor under ingen omstændigheder fjerne sikkerhedsskjoldet omkring skæreskiven. Er skiven slidt ned, så sæt en ny på, så du kan arbejde sikkert videre.

 

2. HOBBYKNIV

2900 gange på et år er gør det selv-folk kommet til skade med kniv eller hobbykniv. Skaderne er typisk flænger på hænder eller knæ, der skal sys på skadestuen.

Minimér risikoen ved kun at trække et enkelt led frem på hobbyknivens blad, så det ikke brækker, mens du skærer. Husk også at slå bladet ind, inden kniven lægges tilbage i lommen. Ellers kommer der let uønskede huller i bukserne – og i dig selv

 

1. STIGER OG STILLADS 

Stiger og stilladser er ubestridt topscoreren i ulykkesstatistikkerne.

På bare ét år blev det til 4.300 ulykker, der tæller alt fra skrammer og blå mærker, over brækkede arme og ben, til kvæstelser i hoved og ryg.

Skaderne skyldes typisk for dårligt fastgjorte stiger, mangelfulde stilladser og uopmærksomhed.

Photocredit: Cesar Carlevarino / Unsplash.com

Skriv et svar