Gammel computer

2.000 år gammel computer genskabt af engelsk forsker

I år 1900 fandt dykkere et skibsvrag ud for den græske ø Antikythera mellem Kythera og Kreta. Arkæologen Spyridon Stais opdagede senere i 1902, at et af stenstykkerne havde tandhjul indlejret. Nu bliver den såkaldte Antikythera-mekanisme regnet for at være verdens ældste computer. Den stammer formentlig fra år 150 f.Kr.

Antikythera-mekanismen er en artefakt fra antikken på størrelse med en skotøjsæske, som man i lang tid ikke vidste hvad var. Den indeholder mere end 30 tandhjul og drejeskiver, og den er i dag delt i tre hovedstykker og nogle mindre fragmenter. Den fyldt med græske inskriptioner.

Nu har den britiske forsker genskabt en funktionsdygtig kopi af den antikke computer. I en video på youtube, forklarer han, hvordan computeren fungerer.

I forhold til moderne computere er der mange fordele ved den græske maskine. Den bruger ingen strøm og er dermed meget miljøvenlig, den går aldrig ned, og den bliver ikke ramt af virus.

Men så er funktionerne også lidt begrænsede. Maskinen viser den egyptiske og græske kalender, positionerne for månen og de dengang fem kendte planetter. Den kan bruges til at forudsige sol- og måneformørkelser og Olympiaderne, der blev holdt hvert fjerde år i det antikke Grækenland.

Den originale mekanisme er udstillet i National Archaeological Museum in Athens i Bronze samlingen sammen med en replikation. En anden replikation er i American Computer Museum i Bozeman, Montana.

Photocredit: Ugi K. / Unsplash.com

Skriv et svar