Sundt indeklima bolig

Skab et godt indeklima – for din sundheds skyld

Hvad enten du bor i lejlighed eller hus, er et sundt indeklima afgørende for dig og din husstands trivsel og sundhed. Der er heldigvis mange ting, som man selv kan gøre, for at forbedre sin boligs indeklima. Læs mere om dem her. 

Hvorfor er indeklima vigtigt?

Ny forskning viser, at indeklimaet har endnu større betydning for vores trivsel end tidligere antaget. 

Størstedelen af vores tid bruges i hjemmet, hvor vi sover, spiser og er sammen med familie og venner. Det er derfor altafgørende, at vores hjem er sunde og sikre at opholde sig i. 

Hvad er definitionen på et dårligt indeklima?

Der er mange faktorer, der definerer et dårligt indeklima. Er der høj luftfugtighed og CO2-koncentration i hjemmet, betyder det, at der luftes for lidt ud. Derudover kan der forekomme giftige gasser, såsom radon, der ofte kommer nede fra kælderen, eller svampesporer såsom skimmelsvamp. 

Det ondsindede ved et dårligt indeklima er, at det ofte først opdages efter konsekvenserne har meldt sig på banen. F.eks. opdages skimmelsvamp ofte først, når der begynder at lugte surt og tæt i hjemmet. 

Er du usikker på, om dit indeklima er godt eller skidt, kan du bestille en måling af dit indeklima. På den måde kan du få helt præcise tal på, hvordan det står til med dit indeklima.  

Hvad er konsekvenserne ved et dårligt indeklima?

Et dårligt indeklima kan være ekstremt skadende for menneskers trivsel og sundhed. Symptomerne varierer mellem alt fra irritation af øjne og næse, tørre slimhinder og hoste til hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær. 

Mange udvikler også diverse allergier eller astma, som følge af at bo i et hjem med dårligt indeklima i længere tid. Særligt børn rammes hårdest af konsekvenserne ved et dårligt indeklima, da deres træthed og irritation ofte kan tilskrives andre ting, og indeklimaet derfor ikke overvejes som årsagen. Børn er også ekstra udsatte overfor at udvikle astma og allergi, som vil følge dem resten af livet. Det er derfor meget vigtigt at bevare et sundt indeklima – især hvis der er børn i hjemmet. 

5 hurtige råd til, hvordan du forbedrer dit indeklima

Indeklimaet er heldigvis en foranderlig størrelse, som der nemt kan rettes op på. Her ses 5 råd, som hurtigt kan opfriske luften i din bolig. 

  • Luft grundigt ud dagligt. Sørg for at der er gennemtræk i din bolig, når du lufter ud. 
  • Undgå at tørre dit tøj på et tørrestativ indenfor, men brug din vaskekælder eller tør tøjet udenfor. 
  • Aftør badeværelset grundigt efter bad, så du ikke efterlader kondens eller vandpytter. 
  • Stil ikke møbler direkte op af ydervægge, da dette kan skabe fugtskader.
  • Luft grundigt ud efter hvert brug af rengøringsspray eller kemikalier. 

Hvis du har tydelige tegn på skimmelsvamp eller oplever andre betydelige gener, er det sjældent nok bare at lufte ud. 

I sådan nogle tilfælde er det bedst at få en professionel ud til boligen, som kan klargøre skaderne og lægge en plan for at oprette det gode indeklima.

Skriv et svar