Dryppende vandhane

Vandhanen drypper

For at du må pille ved installationen, skal du kunne lukke for både varmt og koldt vand ved en kuglehane eller ballofix, der som regel sidder, hvor armaturet er tilsluttet.

 

Tilslutning af et vandarmatur sker med omløbere, der er forsynet med pakninger, så her er tætheden let at opnå. Selve armaturet leveres med tilslutningsrør af blødt kobber med kromoverflade.

 

Ofte vil det være nødvendigt at afkorte rørene med en lille rørskærer eller en nedstryger. Brug en fil til at fjerne grater efter savning, hvis du bruger en nedstryger. Flere producenter bruger armerede flexslanger, der er lettere at arbejde med.

 

SÅDAN GØR DU:

 

1. Luk for vandet ved kuglehanen (ballofixen)

Luk op for det gamle armatur, og lad overtrykket rende af.

TIPS: Hvis afløbsrør og vandlåse er i vejen for arbejdet, så fjern dem ved at løsne de store plastomløbere, så du kan komme til.

 

2. Skru omløberne løs på begge tilslutninger

Hold om nødvendigt imod på kuglehanerne med en anden nøgle, så de ikke blot løber rundt.

 

3. Frigør armaturet fra vasken eller bordet

Der er forskellige former for fastgørelse, dog alle efter samme princip. Træk armaturet op. Hvis omløberne ikke kan komme af eller glide igennem, kan det være nødvendigt at skære dem af.

 

4. Sæt det nye armatur

så længden på kobberrørene kan måles nogenlunde af. Er de for lange, vil de få for skarpe bøjninger. Mærk af, så de vil ende med at stikke cirka 2 cm ned i kuglehanerne.

 

5. Afkort kobberrørene

med en lille rørskærer eller en nedstryger. Rørskæreren laver arbejdet pænt uden grater. Bruger du en nedstryger, skal du file grater og skarpe kanter bort. De kan skade pakningen i omløberen.

 

6. Form rørene i bløde bøjninger med hænderne

til enderne rammer tilslutningsstedet. Træk omløber, skive, konus og pakning på, og tving hvert rør på plads kun med brug af hænderne.

 

7. Mærk med fingrene

om omløberne griber rigtigt på gevindet, inden du spænder dem til. Spænd fast, men uden vold. Vigtigt! Kobberrør må ikke bukkes meget skarpere end vist.

Photocredit: Sasikan Ulevik / Unsplash.com

Skriv et svar