Kamera på hvid baggrund

Giv dine gamle objektiver nyt liv med en adapter

Har du ældre objektiver liggende, som samler støv, fordi de ikke umiddelbart kan bruges på dit nye kamera, så er det en god idé at købe en enkel adapter.

Adapteren lader dig endda bruge objektiver fra andre kamerasystemer på dit kamera.

Med adapteren får du dermed nemt adgang til langt flere objektiver.

Få flere muligheder med adapteren

Både Canon, Nikon og Sony tilbyder adaptere til deres systemkameraer, som gør det muligt at bruge spejlrefleksobjektiver med fuld autofokus på dit systemkamera.

Mere simple adaptere tillader brug af manuelle objektiver af høj kvalitet fra fx ZEISS eller antikke optikker, der giver sjove effekter.

En fordel ved at have en adapter er også, at du kan bruge gamle objektiver, som kan købes for små penge.

På loppemarkeder kan du ofte finde objektiver af god kvalitet til få hundrede kroner, som du kan bruge med adapter. Nogle af objektiverne giver endda en helt særlig baggrundssløring, eller også er de meget lysstærke.

Når du skal finde en adapter til dit kamera, er det ikke helt ligegyldigt, hvilken du vælger.

Udover at den selvfølgelig skal passe til både kamera og objektiv, er det også vigtigt at holde øje med kvaliteten. Her kan du se, hvad du skal tjekke.

1 Vælg adaptere af god kvalitet

Vælg adaptere fra anerkendte mærker som Novoflex og Voigtländer. De koster omkring 1500 kroner stykket. I modsætning til billige adaptere er du sikker på, at fatningen passer optimalt.

Den mørke belægning inde i de billige adaptere ikke er så holdbar. Hvis belægningen i adapteren skaller af, risikerer du, at den havner på sensoren, som kan beskadiges.

Vælg altid en adapter af robust metal. Adaptere af plastic vil i længden ikke kunne klare belastningen fra tunge objektiver, og hyppige objektivskift vil slide på adapterens fatning.

Billige adaptere tillader ikke altid, at man kan fokusere i hele fokusområdet. Især ved uendeligt fokus kan der være problemer. Det problem får du ikke med en adapter af høj kvalitet.

2 Fordel med blændering på adapteren

Hvis dit objektiv ikke har en blændering, så køb en adapter, som kan styre blænden.

Ellers har du ikke mulighed for at vælge den rigtige blændeværdi, når du bruger adapter..

3 Adaptere skal have den rigtige tykkelse

Der skal være en bestemt afstand imellem objektivets bajonet og fokusplanet.

For at tillade uendeligt fokus skal adapterens tykkelse matche afstanden mellem fatning og fokusplan.

Hos Canon er den fx 44,0 mm, mens Nikons er 46,5 mm. Derfor kan Nikon kameraer ikke bruges med Canon-glas, når du benytter adapter.

4 Nem fokusering med adaptere

Når du skal fokusere med de gamle glas og adaptere, er det nemmest, hvis kameraet har en søger.

Systemkameraer, som kun har en skærm, har dog tit en zoomfunktion under fokusering, så du kan se, om motivet er i fokus.

Mange systemkameraer har tilmed den smarte funktion Focus Peaking. Her kan du få de skarpe områder til at lyse op på skærmen. Det er en stor hjælp til fotografering med adaptere.

Photocredit: Chuttersnap / Unsplash.com

Skriv et svar